επι-δήμιος

…ή επιζήμιος, ανάλογα με την ηλικία του προφέροντος

Νύφες

Posted by epidemios στο Μαΐου 6, 2006

2004. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος χιλιάδες γυναίκες άφηναν τα πάτρια εδάφη τους στη μακρινή βορειοανατολική Ευρώπη. Καλλωπίζονταν, άλλαζαν ονόματα, μάθαιναν άπταιστα ελληνικά και ξεκινούσαν το ταξίδι τους για μια καλύτερη μοίρα στην Ελλάδα. Αν και δεν υπήρχε τελικός προορισμός, φέτος όλες οι καλλονές είχαν κρυφό μυστικό ότι ήθελαν να «φτιαχτούν» στην Αθήνα, μιας και η αίγλη των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ιδιαίτερα ελκυστική.

Η μοίρα των τραγικών γυναικών ήταν πάντα η ίδια. Έφθαναν με όποιον τρόπο μπορούσε η καθεμία στη Βουλγαρία και, από εκεί, έμπαιναν σε ανεμόπλοια και διασκορπίζονταν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Οι ενδόμυχες ελπίδες των γυναικών ενισχύονταν από αυτά που τούς έταζαν εν πλω. Καλοσυνάτοι άνδρες που είχαν νοικοκυρευτεί και το μόνο που ήθελαν πια ήταν να παντρευτούν. Θα τις περίμεναν, έλεγαν, με ανοικτές αγκάλες. Όταν έφθαναν στον προορισμό τους η καθεμία, άφηναν το πλοίο και κατέβαιναν στο μέρος που ήλπιζαν ότι θα γινόταν το σπιτικό τους. Μερικές φορές, όμως, το ανεμόπλοιο κατέβαινε πολύ νότια και οι νύφες, φοβούμενες ότι θα φθάσουν Αφρική, αγκαλιάζονταν σφικτά όλες μαζί και έπεφταν στην Κρήτη για να αποφύγουν το μοιραίο.

Στο ανεμόπλοιο, οι νύφες κοιτούσαν την κολλεξιόν νυφικών 2003-2004 και είχαν κάνει τα συνήθη πηγαδάκια. Άλλες πήγαιναν Πτολαμαΐδα, άλλες στα νησιά του Αιγαίου, άλλες Θεσσαλονίκη.. Οι πιο τολμηρές είχαν ως όνειρο την Κρήτη, κάνοντας τις άλλες να απορήσουν. Ε, αν μη τι άλλο, θα ευχαριστιούνταν το γλέντι του γάμου. Οι περισσότερες, όμως, είχαν το όνειρο της πρωτεύουσας. Η Τζένη και η Τζέσικα είχαν το δικό τους πηγαδάκι:

– Αχ, Αθήνα, δεν το πιστεύω! Είμαι κατασυγκινημένη!, είπε η Τζένη.
– Λες να βρούμε κανένα καλό παιδί να καλοπαντρευτούμε;
– Ε σίγουρα! Πές μου τώρα, ποιο νυφικό να φορέσω; Για πες, ποιο; Πρέπει να είμαι η πιο εντυπωσιακή από όλες!
– Εσένα όλα σού πάνε, αφού είσαι κούκλα εσύ, σωστή κοκέτα!
– Το ξέρω βρε συ, Τζέσικα, αλλά πώς θα είμαι σίγουρη ότι θα αρέσω στους πλουσίους; Αυτό εδώ με τα αστεράκια σού αρέσει; Χμμ, ή μήπως αυτό με τα εξαγωνάκια;
– Ε όλα σού πάνε με τέτοιο λυγερό κορμί εσένα.
– Το ξέρω, το ξέρω.. Πωπώ, τι να διαλέξω..
– Βάλε αυτό με τα αστεράκια. Εμένα δεν με νοιάζει όποιο και να βάλω, αρκεί να έχω μια καλή τύχη εκεί κάτω…
– «Εκεί κάτω»;!! Τι θα πει «εκεί κάτω»; Δεν έχεις επιλέξει σε ποια περιοχή ακριβώς θέλεις να πας;
– Καλός να’ναι κι ό,τι να’ναι…

Η Τζέσικα άφησε λίγο τη φαντασία της να πετάξει πάνω από το ανεμόπλοιο, να περάσει τα βουνά της κεντρικής Ελλάδας και την Πάρνηθα και σκέφτηκε λίγο την Αθήνα. Δεν είχε ξαναπάει βέβαια, αλλά είχε ακούσει πολλά και ανυπομονούσε να χαθεί στα καλντερίμια μιας γειτονιάς με τον αγαπημένο της. Θα’ταν ψηλός, θα’ταν κοντός; Θα’ταν πλούσιος; Με μούσι ή χωρίς; Δεν την απασχολούσε καθόλου καμία απ’ αυτές τις ερωτήσεις. Αρκεί να την αγαπούσε!

Οι δύο φίλες συναντήθηκαν λίγους μήνες μετά. Η Τζένη φαινόταν πειραγμένη κάτω από το πανάκριβο makeup της και τα προσεγμένα ρούχα… Σαν κάτι να της είχε συμβεί. Η Τζέσικα, από την άλλη, έλαμπε ολόκληρη! Έκατσαν στο Αιολίς να τα πούνε. Η Τζένη παρήγγειλε μια ζεστή σοκολάτα με μια δόση Drambuie και η Τζέσικα έναν απλό γαλλικό, σκέτο.

– Πολύ λιτή κι απέριττη σε βρίσκω χρυσή μου..
– Η απόλαυση κρύβεται εκεί που δεν το περιμένει κανείς, στις εκπλήξεις, απάντησε η Τζέσικα με νόημα.
– Εντάξει χρυσή μου, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Anyway, για πές μου τα δικά σου.
– Παντρεύτηκα!
– Παντρεύτηκες;! είπε η Τζένη σηκώνοντας το δεξί μόνο φρύδι κατά τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει γωνία στη μέση του και ίση με 109 μοίρες ακριβώς.
– Ναι.. Γνώρισα τον άνδρα της ζωής μου.
-Πού;! Αν πρόσεξα καλά, είχες κατέβει στην Αγία Βαρβάρα από το «Stratocumulus».
– Ακριβώς! Και με περίμενε ο Μάκης… Η Τζέσικα έκλεισε τα μάτια της και στο πρόσωπό της έστραψε ένα χαμόγελο που γαργάλησε τα αυτιά της, πειράζοντας εμφανώς την τσιτωμένη Τζένη.
– Μα… Μάκης;! Αγία Βαρβάρα;!
– Ναι.. Με περίμενε στις 7μμ ακριβώς εκείνη την Πέμπτη… Το χαμόγελο της Τζέσικα έκανε όλη την αίθουσα να λάμψει. Αλλά για πες μου τα δικά σου, είπε η Τζέσικα όταν επανήλθε στην πραγματικότητα. Φαντάζομαι ότι παντρεύτηκες, ε;
-Ναι, και χώρισα.
-Χώρισες;!
– Είπα χώρισα! Το φρύδι της Τζένης, εμφανώς αγκυλωμένο, επανήλθε στη θέση του με ένα «κρακ». Θα κάνω παράπονα στο σύλλογο πίσω στην πατρίδα που μάς στέλνει εδώ.
– Μα, γιατί, τι έγινε;
Σηκώνοντας το αριστερό φρύδι αυτή τη φορά, αν και δεν το προτιμούσε, η Τζένη κράτησε την κούπα της με το μικρό δάκτυλο πάντα στον αέρα, ήπιε μια γουλιά από το ρόφημά της, πήρε μια βαθιά ανάσα και, ταραγμένη, απάντησε:
– Εκεί που κατέβηκα εγώ, στα .. βόρεια προάστια ή όπως αλλιώς τα λένε, δεν ήταν κανείς έξω να με περιμένει. Εμένα, που είχα φτιαχτεί κούκλα γι’αυτούς!
– Μα πώς είναι δυνατόν;! Εμένα -και όλες τις άλλες νύφες που κατεβήκαμε κέντρο και δυτικά, μάς υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες!
– Μη μού λες περισσότερα, μη! Εμάς, φαίνεται, μάς θεωρούν δεδομένες εκεί…
– Δεδομένες;!
– ΝΑΙ, δεδομένες!! Ξέρουν πια ότι πηγαίνουμε κάθε χρόνο και μάς ΑΠΑΙΤΟΥΝ, δεν μάς προσμένουν..
– Μα, μα αυτό είναι ανήκουστο! Πτωχή μου Τζένη…
– Κι όμως… Μάς θέλουν για να μάς φωτογραφίσουν, να μάς παρουσιάζουν στις κοινωνικές τους εκδηλώσεις, για να δείξουν σε όλους ότι μάς έχουν και τίποτε άλλο. Δεν μάς θέλουν πραγματικά, δεν περιμένουν χαρά από εμάς, απλώς ικανοποιούν το εγώ τους. Αυτοί δεν είναι άνθρωποι χρυσή μου, αυτοί είναι αρκούδες!
– Μήπως είσαι λίγο υπερβολική βρε Τζένη;
– Όχι, όχι, καθόλου. Τα άκουγα από άλλες παλαιότερα και δεν τίς πίστευα. Θα αποστείλω γράμμα τώρα, πριν τελειώσει η χρονιά, για να γνωρίζουν οι επίδοξες νύφες τι να περιμένουν.
– Και πολύ καλά θα κάνεις! Βέβαια, κάποιες έχουν ήδη φύγει από την πατρίδα κι έρχονται χωρίς να ξέρουν..
– Τουλάχιστον οι υπόλοιπες πρέπει να προειδοποιηθούν!

Το γράμμα έφυγε και οι νέες νύφες έλαβαν γνώση του τι θα επικρατούσε στη χώρα των ονείρων τους. Το ρύζι από τα δήθεν γλέντια στα βόρεια προάστια έπεφτε μέχρι χθες, ενώ από το πρωί νύφες-αλεξιπτωτιστές καταφθάνουν σε όλο το λεκανοπέδιο. Όσες δεν προλάβουν, βέβαια, πέφτουν πολλές-πολλές μαζί και άρον-άρον στην Κρήτη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: