επι-δήμιος

…ή επιζήμιος, ανάλογα με την ηλικία του προφέροντος

Holidays in Greece

Posted by epidemios στο Μαΐου 7, 2006

ΣΚΗΝΗ 1η: Σκοτία, 7/2/2004, 070600z

Ο ουρανός ήταν ήδη μουντός από το περασμένο βράδυ στο Glenfinnan. Ο John και η Laura αγνάντευαν το τοπίο από ψηλά. Είχε ήδη αρχίσει να παίρνει αυτό το κιτρινιάρικο χρώμα που συνηθίζει να έχει στις αρχές της άνοιξης. Φλεβάρης δεν ήταν όμως; Ο άνεμος λυσομανούσε σαν τρελός και οι δύο φίλοι μας δεν ένιωθαν ιδιαίτερα άνετα. Σχολιάζοντας το τοπίο:

– How boring, είπε η Laura.
– Ιt seems like Sahara to me, απάντησε ο John.
– Nah, you wouldn’t have that rrrolling scottish accent then if we were in Sahara now, would you, John?

Οι δύο φίλοι κοιτάχθηκαν στα μάτια για λίγο και συνέχισαν το ταξίδι τους. Λίγο πριν φθάσουν στο Aviemore, είδαν ένα τουριστικό γραφείο. Από σχετικά μακριά μπορούσαν να διακρίνουν μια αφίσα που έλεγε «HOLIDAYS IN GREECE». Μέσα στην εικόνα, μεγαλουπόλεις θαμμένες στο λευκό. Τοπία χιονισμένα, αλάνες γεμάτες χιονανθρώπους και παιδιά που έριχναν χιονόμπαλες το ένα στο άλλο. Χιλιάδες φίλοι των John και Laura είχαν σχηματίσει ουρά έξω από το τουριστικό γραφείο. Ήταν όλοι εκεί: η Mary, ο Luke, ο Gus, ο Nick, ο Peter, η Susanne και η Penelope. Φορούσαν τις ισοθερμικές τους ρόμπες -τι χαρά στη ζωή του καθενός όταν η νονά δωρίζει αυτή τη ρόμπα στα βαφτίσια!- που κρατούσαν τη θερμοκρασία στα άνετα επίπεδα των -4C.

– It appears that we’re a bit late…, είπαν και οι δύο και αυτοκτόνησαν. Η θερμοκρασία ήταν +3C…

ΙΝΤΕΡΛΟΥΔΙΟ Ι: Βούλα, 121700Β

Ο Δημήτρης έτρεχε ανήσυχος πάνω-κάτω στο σπίτι. Από μέρες πριν τού είχανε τάξει επισκέψεις.

– Μα καλά, που είναι; ρωτάει απορημένος ο Δημήτρης. Τους περιμένω τόσην ώρα!
– Ηρέμησε, παιδί μου. Θα έρθουν. Αφού το είπαν, θα έρθουν.

Ο Δημήτρης δεν άντεχε όμως, είχα πάρα πολλή αγωνία.

– Αυτό είναι! είπε. Θα στείλω μήνυμα στη λίστα!!! Έτσι θα περάσει η ώρα μου!

Ο Δημήτρης βγήκε από το internet, έσβησε τον υπολογιστή, άρπαξε το κινητό του κι έφυγε γρήγορα από το σπίτι. Πήρε την κατεύθυνση προς το φούρνο:

ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΑΠΟ ΕΔΩ. ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΟΥ ΕΒΡΕΞΕ ΛΙΓΟ ΕΙΧΕ 11C. ΤΩΡΑ ΛΟΓΙΚΑ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ. ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΒΟΥΛΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ. ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΘΑΡΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΝ. Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΘΟΛΗ. ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΩ ACCESS ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟ.

Μετά το e-mail, επέστρεψε γρήγορα σπίτι και άνοιξε τον υπολογιστή. Μπήκε internet και πάλι για να τσεκάρει τα μηνύματα της λίστας. Κάποια μηνύματα ήταν πλέον θετικά. Αλλά, τι λέω! Πολύ θετικά! Κάποιοι τους είχανε ήδη δει! Λες;…

ΣΚΗΝΗ 2η: Ολλανδία, 091500Α

Ο βοριάς είχε αρχίσει ήδη να πνέει στο Gronningen. Τα σύννεφα είχαν χαμηλώσει πολύ και η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη. Η μουντάδα που φέρνει, όμως, ο αέρας από τη Βόρεια Θάλασσα είναι σκέτη απελπισία το χειμώνα…

– He, zie je dat daarginds? ρώτησε ο Derk
– Ja, ik zie het; een kleine vlek — is dat niet Zeewolde?, απάντησε η Ymke.
– O ja, nu je het zegt! Oh, waarom moeten we dit in de winter zien? Waarom ik?…*

Το Zeewolde είναι μια μικρή πόλη στο Flevopolder, λίγα μόλις μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι μεγάλες μέρες του καλοκαιριού φέρνουν χαρά στον τόπο τούτο, αλλά τις μέρες του χειμώνα με άσχημο καιρό, η περιοχή είναι σκέτη απελπισία. Ο Derk και η Ymke κοιτούσαν το τοπίο και μελαγχόλησαν πολύ. Όταν έφθασαν κοντά, είδαν μια φωτεινή επιγραφή που έλεγε «VACANTIE IN GRIEKENLAND». Τι στο καλό;! Εντάξει, η Ελλάδα ήταν ο πρώτος χειμερινός τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή… Αλλά όχι τέτοια προβολή! Η αφίσα έξω από το γραφείο ήταν ίδια με αυτήν που υπήρχε στη Σκοτία – ο ΕΟΤ συνήθιζε τις καμπάνιες με αμιγώς λευκά από το χιόνι ελληνικά τοπία, μην ακούγοντας τα παράπονα των τουριστών που επέλεγαν την πόλη της Ρόδου για τις διακοπές του Φλεβάρη. Τις τελευταίες τους στιγμές, οι δύο αχώριστοι φίλοι πρόλαβαν να δούν έξω από
το τουριστικό γραφείο όλους τους φίλους τους! O Alfred, ο Bert, η Corry, ο Daan, ο Eduart, ήταν όλοι τους εκεί, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους.

– Ik denk dat we te laat zijn*, είπαν κι αυτοκτόνησαν. Η θερμοκρασία ήταν +4C…

ΙΝΤΕΡΛΟΥΔΙΟ ΙΙ: Κυψέλη, 121800Β

«Γ$^%*$^ καφετιέρα! Θα λειτουργήσεις ή θα με παρατήσεις κι εσύ όπως η χύτρα ταχύτητος την τελευταία στιγμή;!». Η οδός Καλλιφρονά ταράζεται από τις ξαφνικές κραυγές απελπισίας του Γιώργου. Το βράδυ προβλεπόταν μακρύ και το σκοτάδι φάνταζε δυσβάσταχτο. Οι πρώτες ριπές του ανέμου είχαν ήδη ρίξει την τάση του ρεύματος δύο φορές και ήταν η τρίτη απόπειρα του Γιώργου να φτιάξει λίγο καφέ ανάμεσα στα μηνύματα που είχε προλάβει να διαβάσει. Μια από τα ίδια υπήρχαν γραμμένα… «δεν είναι δυνατόν», «υπενθυμίζουμε ότι σε μέρες υστερίας όπως η σημερινή πρέπει να ακολουθείτε τους άτυπους κανόνες της λίστας», «ουάου!», «μα γιατί ακόμα…», «μένω Πετρουπόλεως και Γ’ Σεπτεμβρίου γωνία, τι ώρα ακριβώς να βάλω το ξυπνητήρι για την περιοχή μου;» κ.ο.κ.
Ο Γιώργος, εμφανώς ταραγμένος, έβγαλε το UPS από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το τοποθέτησε στην πρίζα του τηλεοπτικού του δέκτη. «Θα ρίξει περισσότερο!», είπε με σιγουριά και άλλαξε πλευρό για να μην βλέπει το παράθυρο.

ΣΚΗΝΗ 3η: Γερμανία, 100500Α

Ο Ulrich και η Johanna δεν είχαν κλείσει ακόμα πέντε λεπτά γνωριμίας. Παρ’όλα αυτά, είχαν ήδη γίνει αυτοκόλλητοι! Ατένιζαν το Μόναχο από ψηλά. Μια ματιά τους μόνο έφτανε για να πάρουν την απόφαση να επιδοθούν από κοινού στο αγαπημένο τους -πλην όμως τόσο εφήμερο- σπορ: τη βίαιη πτώση. Τα φωτορρυθμικά τούς συντρόφευαν στην πορεία τους.

– Siehst du die Stadt da? είπε η πάντα ρομαντική Johanna
– Ja. Sie ist wirklich schoen!, απάντησε ο Ulrich.
– Ach du Lieber Gott! Ist das Wasser da auf der Strasse?!, φώναξε η Johanna φοβισμένη, ενώ στο μεταξύ περισσότεροι φίλοι έρχονταν και «κολλούσαν» στο ζευγάρι.
– Aber das IST Wasser!,** αποκρίθηκε ο Ulrich, με φωνή ακόμα περισσότερο τρεμάμενη!

Πλησιάζοντας στο έδαφος, είδαν ένα ταξιδιωτικό γραφείο με μια αφίσα φωτισμένη από χίλιες πλευρές. Η αφίσα έγραφε «URLAUB IN GRIECHENLAND» και είχε εικόνες από λευκές παραλίες, κούτσουρα καλυμμένα με 54 εκατοστά χιόνι και δρόμους μέσα σε πόλεις και χωριά με αρκετούς πόντους πάγο. Έξω από το γραφείο υπήρχε πολύ μεγάλη ουρά. Η Johanna και ο Ulrich αναγνώρισαν ανάμεσα στο πλήθος πολλούς φίλους τους. O Stefan, η Eva, ο Georg, ο Gerhard και η Petra ήταν ανάμεσά τους, καλυμμένοι, όπως κι οι υπόλοιποι, με την ισοθερμική
τους ρόμπα.

– Wir sind viel zu spaet angekommen,** συμφώνησαν κι έπεσαν στο έδαφος, αργοπεθαίνοντας. Η θερμοκρασία ήταν +5C.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΚΗΝΗ: Ελλάδα, 122100Β

Τα μηνύματα, παρά τις εκκλήσεις, πλήθαιναν. Ο Γιώργος είχε πάρει τους δρόμους. Ο Χρίστος ανέφερε ότι ένιφε. Ο Πέτρος είχε πάρει διαζύγιο. Είχε ιδρυθεί σύλλογος πρώην συζύγων μελών της hellasweather. Η Κασσιανή ξαναέγραψε μήνυμα στη λίστα! Ο Μιχάλης …αφήστε το. Ο Βαγγέλης αναρωτιόταν γιατί η Καλλιθέα, η Νέα Σμύρνη και τα Πετράλωνα δεν ανέφεραν καθαρό χιόνι με Τ850 στους -11C. Ο Φώτης και ο Γιάννης Π δεν είχαν χρόνο για άλλο πόνο -στα δάκτυλά τους, λόγω πληκτρολόγησης- για περισσότερες αναλύσεις.

Όλη η παρέα είχε βγει στους δρόμους, στις πλατείες, στα χωράφια, τις παραλίες. Οι επισκέπτες χτύπησαν την πόρτα. Δεν ήταν μόνο οι γνώριμες φυσιογνωμίες από τους περασμένους μήνες, τα περασμένα χρόνια. Τους Κλέαρχο, Μαριάνθη, Αθηνά, Κωνσταντίνο, Αχιλλέα και Σούλα πλαισίωναν αρμονικά και η Mary, ο Luke, ο Gus, ο Nick, ο Peter, η Susanne, η Penelope, ο Alfred, ο Bert, η Corry, ο Daan, ο Eduart, ο Stefan, η Eva, ο Georg, ο Gerhard και η Petra. Ήταν όλοι τους εδώ! Είχαν φύγει άρον άρον από τα πάτρια εδάφη για να επιβιώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον χωρίς την ανάγκη ειδικού εξοπλισμού.
Για να δούνε την Ελλάδα που τούς είχαν υποσχεθεί από κοντά και για να την ομορφύνουν με την παρουσία τους. Για πολλές ώρες χιόνιζαν με τα σώματά τους το έδαφος.

*Διάλογος Derk και Ymke:
– Ε, βλέπεις αυτό εκεί πέρα;
– Ναι, το βλέπω. Είναι μια μικρή πόλη! Δεν είναι το Zeewolde;
– Α ναι! Τώρα που το λες! Ήταν ανάγκη να την δούμε το χειμώνα γαμώτο; :-(

(τελευταία πνοή): νομίζω πως ήρθαμε πολύ αργά…

**Διάλογος Johanna και Ulrich:
– Βλέπεις την πόλη εκεί πέρα;
– Ναι, είναι πραγματικά όμορφη!
– Θεέ μου, νερό είναι αυτό πάνω στο δρόμο;!
– Μα, αυτό ΕΙΝΑΙ νερό!

(τελευταίες στιγμές): φθάσαμε πολύ αργά…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: